Polska kuchnia jest ogromnie zróżnicowana. Jest to jak najbardziej pozytywne określenie, bo można się w niej doszukać wielu typów poszczególnych dań i posiłków. To właśnie dzięki temu zawsze wolno wybrać coś innego oraz różniącego się chociażby pospolitymi dodatkami od dań fundamentalnych. Kuchnia polska ze swych dań jest znana także na całym świecie. Niezwykle wielu krytyków sławi sobie jej potrawy. Co poniektóre z nich są charakterystyczne właśnie dla kraju. Do takich potraw, z których zwłaszcza słynie ojczyzna można zaliczyć kotleta schabowego i pierogi przeróżnego rodzaju. Ludzie z innych państw, którzy odwiedzają Polskę niezmiernie w wielu przypadkach chcą spróbować tych znanych w świecie frykasów, chcą jednakże towarzyszyć przy ich przygotowywaniu. Rynek główny restauracja Też zagraniczni kucharze po fachu w pewnych momentach potrzebują zajmować się gotowaniem tylko oraz jedynie lokalnych dań. Niestety mimo szczerych chęci nie zawsze udaje im się lojalnie odtworzyć ten specyficzny smak, jaki mieści się w tych potrawach. Pod żadnym pozorem nie świadczy to jednakże, że nie posiadają oni talentu kulinarnego. W szeregu przypadków po prostu bywa tak, że aby móc poprawnie gotować polskie dania trzeba urodzić się Polakiem, lub ewentualnie długo przebywać w tym kraju, gdyż nie wszystkich rzeczy można kupić oraz wyuczyć się z lektury. W kuchni polskiej jest wiele charakterystycznych potraw. Niesłychanie często są one kultowe na całym świecie. Kluczowymi takimi posiłkami, jakie są powszechnie legendarne jako wyroby Polaków są pierogi i schaboszczak. Niemniej jednak nienależny zapominać o innych rodzajach potraw, jakimi są na przykład zupy. Również są one popularne, lecz niestety już w mniejszym stopniu od wyżej wymienionych potraw.
Zobacz filmik z przepisem naszego szefa Kuchni