Dobra kuchnia włoska
Pragniesz dobrze zjeść? Spośród wielu wariantów, które oferuje europejska sztuka kulinarna należy zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to bogactwo aromatów, połączeń i duża porcja zdrowia.
Typowe włoskie przyprawy
Naszym rodakom włoska kuchnia, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to również takie pyszności jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Popularne włoskie potrawy
Makarony to baza włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie można dodać do makaronu. Kolejne ciekawe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa Owoce morza, dodatki mięsne oraz rożnorodne warzywa, sprawiają, że pasty można jeść codziennie.
Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa włoska pizza to cienkie ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.
Włoskie potrawy to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To też canelloni, focaccia, ravioli i szeroki wybór deserów – np. granita czy zabaglione. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- gorgonzoli, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film